W niedzielę 13 października nad stawem w Niemysłowicach odbyły się długo wyczekiwane zawody wędkarskie z okazji jubileuszu 70-lecia Koła, które z uwagi na wrześniową powódź nie odbyły się w zaplanowanym terminie. W czterogodzinnej rywalizacji wzięło udział 28 członków naszego Koła.
Wyniki zawodów:
Dyscyplina feederowa:
- I miejsce - kol. Andrzej Gębuś - 4490 pkt.
- II miejsce - kol. Bartłomiej Gurgul - 3770 pkt.
- III miejsce - kol. Szymon Kwaśniewicz - 3400 pkt.
Dyscyplina spławikowa:
- I miejsce - kol. Jarosław Borko - 4490 pkt.
- II miejsce - kol. Marcin Rogula - 2595 pkt.
- III miejsce - kol. Przemysław Kowalski - 1930 pkt.
Uroczystego wręczenia pucharów i dyplomów dokonali przybyły na uroczystość jubileuszu Wiceburmistrz Prudnika dr Wiesław Kopterski oraz członek Zarządu Okręgu kol. Piotr Barszcz.
Po dekoracji zwycięzców okolicznościowe przemówienie wygłosił Prezes naszego Koła kol. Roman Jaciów. W swoim wystąpieniu przedstawił, najważniejsze informacje o funkcjonowaniu naszego koła oraz krótką historię jego powstania. Po jego wystąpieniu głos zabrał kol. Piotr Barszcz, który w imieniu Zarządu Okręgu złożył gratulacje oraz wyrazy uznania za dotychczasową działalność wręczając na ręce Prezesa Koła okolicznościową statuetkę. Następnie głos zabrał Wiceburmistrz dr Wiesław Kopterski, który odczytał uroczysty list gratulacyjny wystosowany przez Burmistrza Prudnika Grzegorza Zawiślaka.
Po wystąpieniach gości wręczono nadane odznaczenia, które otrzymali:
Brązowa odznaka PZW - kol. Roman Tomczak, Medal „Za Zasługi w Rozwoju Wędkarstwa” - kol. Jarosław Wyspiański, Waldemar Damszel, Maciej Orzechowski, Józef Meleszko, Medal „Za Zasługi w Rozwoju Wędkarstwa Opolskiego” - kol. Czesław Wilk.
Przy okazji jubileuszu zostały także wręczone wyróżnienia dla czterech członków koła z najdłuższym stażem członkowskim oraz podziękowania za wieloletnie wspieranie Zarządu Koła w działaniach statutowych, w tym także za udział w pracach społecznych.
Po oficjalnej części jubileuszu odbył się wspólny poczęstunek. Serwowano wędzone pstrągi, tradycyjny bigos, kawę oraz ciasto. Wszyscy uczestnicy zawodów otrzymali pamiątkowe medale.